חזוננו הוא ליצור מסגרת חינוכית, חברתית, הוליסטית לנערים ונערות מגילאי 10-18, לקדם שווין ולפתח מנהיגות חברתית חיובית בחברה הישראלית. הפעילות בנחשונים כוללת פעילות ערכית, חוגים, מרכז למידה, ליווי אישי ועשייה למען החברה. בבתי הנוער נחשונים התעצבה פדגוגיה ייחודית, המורכבת ממספר עקרונות מרכזיים: שגרת פעילות מגוונת ועשירה, יציאה לטיולים בטבע, חונכויות אישיות, חינוך מקיף 24/7, מדריכים בוגרים הנשארים למשך שנים.
המפגש האישי בין מדריך/ה וחניך/ה הוא משמעותי ביותר בבניית הקשר והאמון בנחשונים.
החונכות האישית קורת בשעה קבועה במהלך יום הלימודים- בה מדברים, יוצרים, לומדים ועוד ועוד. ממפגש למפגש האמון נבנה והקשר מתחזק מאוד. המדריך הופך לכתובת רלוונטית, מבוגר קרוב שאפשר לפנות אליו בכל נושא גם מעבר לשעת החונכות הקבועה מראש.
המדריכים משקיעים זמן רב בחשיבה על החונכות האישית, כך שתתאם את הצורך האישי של כל חניך ותהווה מפגש משלים לתהליך הקבוצתי שמתקיים אחר הצהריים.
בבתי הנחשונים התעצבה פדגוגיה ייחודית, המורכבת ממספר עקרונות חינוכיים מרכזיים:
שגרת פעילות מגוונת ועשירה, יציאה לטיולים בטבע, חונכויות אישיות, חינוך מקיף 24/7,
מדריכים בוגרים הנשארים למשך שנים וחינוך ערכי למעורבות חברתית ומנהיגות.
מודל הפעילות משלב מתודות חינוכיות של תנועת נוער עם מענה הוליסטי שמאפיין מועדוני נוער ופנימיות יום.
המודל מספק רצף והקפה של חיי החניכים ע״י קשר רציף עם ההורים ועם בתי הספר,
עבודה פרטנית וקבוצתית בבקרים בתוך בתי הספר, ופעילות חברתית אחר הצהריים בבית הנחשונים.
המדריכים בנחשונים עובדים ומלווים את בני הנוער לאורך שנים, החל משנותיהם הראשונות כילדים, דרך גיל ההתבגרות ועד זמן רב לאחר סיום לימודיהם באמצעות תכנית רשת הבוגרים שלנו.
אנשי החינוך שומרים על קשר עם כל הגורמים הרלוונטיים הסובבים את הנוער ואת חינוכם, כולל צוות בית הספר, הורים, גורמי רווחה וכדומה. באמצעות גישה הוליסטית זו, אנו מצליחים לתת מענה מקיף לכל צרכי הנוער שלנו.
מרחב בטוח ומכיל המהווה אלטרנטיבה אמיתית לרחוב ומעניק הזדמנות להיות חלק מקבוצה חינוכית וחוויה נורמטיבית ובריאה של ילדות והתבגרות.
העצמה ופיתוח תחושת המסוגלות של כל משתתף לקחת אחריות, ליצור, להתנדב ולהאמין בעצמו וביכולתו להשפיע על השכונה והקהילה. השייכות לקבוצה והקשר הרצחף עם המדריכים תומך בבני הנוער ביצירת דימוי עתיד חיובי עבורם.
בני הנוער בנחשונים משמשים כמדריכים צעירים לילדים, ולאחר סיום התיכון, לוקחים חלק ב"שנת שירות" התנדבותית לפני הגיוס לצבא. בוגרי נחשונים הופכים למחנכים עתידיים בבתי הנוער של נחשונים ומהווים מודל לחיקוי לדור הבא בשכונות שלהם.
בבתי הנוער של נחשונים מקדמים באופן פעיל מעורבות קהילתית, ומעודדים את בני הנוער ליזום ולהוביל פרויקטים העונים על צרכים מקומיים. פעילות זו מטפחת תחושה עמוקה של שייכות ואחריות, והופכת את המשתתפים לכוח חיובי המשפיע על סביבתם תוך חיזוק המרקם החברתי בשכונותיהם.
מאז תחילת המלחמה, נחשונים הכפילה את פעילותה בערים השונות בהן אנו פועלים, ובמיוחד בערי קו העימות. במהלך החודשים הראשונים של המלחמה, כאשר מערכות החינוך היו סגורות בכל רחבי ישראל, התחלנו לפעול במקלטים במקום במיקומים הרגילים שלנו ולשעות ארוכות יותר מבימים רגילים, תוך מתן מענה חינוכי לנוער וילדים נוספים שהגיעו למקלטים. בכל המרכזים שלנו, סיפקנו גם סיוע לאוכלוסייה הכללית באמצעות גיוס הנוער ורשת בוגרי נחשונים הרחבה שלנו בערים בהן אנו עובדים ומשפחותיהם. הפעילויות כוללות התנדבות בבתי חולים, מתנ"סים ומרכזי סיוע עירוניים, עזרה באיסוף וחלוקת סלי מזון וציוד, ניקיון וארגון מקלטים, ועוד. מאז, אנו ממוקדים בהמשך מתן מענה כולל לצרכי הנוער שלנו ועוזרים להם לבנות מחדש את הביטחון העצמי שלהם, תחושת השייכות והיכולת להשפיע. המלחמה העמיסה על כל חלק בחברה הישראלית ובמיוחד על קהילות מוחלשות ומודרות, והיעדר המסגרת והיציבות החריף את האתגרים של נוער בסיכון.